Zagorje

 

Asociatia ZURY din Timisoara, in parteneriat cu organizatia Zagorje Youth Center din Slovenia desfasoara proiectul “Spice up your life”, un proiect de mobilitati pentru tineret (KA 1 – Serviciul European de Voluntariat) din cadrul noului program Erasmus+. In cadrul proiectului, Asociatia ZURY va trimite 2 tineri romani intr-un stagiu de voluntariat de 1 luna. Cei interesati sa aplice sunt rugati sa consulte detaliile specifice ale proiectului, mai jos.

Titlul proiectului: “Spice up your life”

Organizatia gazda: Zagorje Youth Center – Slovenia
Organizatia de trimitere: Asociatia ZURY – Romania
Perioada stagiului de voluntariat: 26.03.2015 – 25.04.2015
Locuri vacante: 2
Locatie: Zagorje, Slovenia
Termen limita pentru aplicatii: 14.01.2015

Descrierea generala a proiectului:

Proiectul “Spice up your life” va sprijini participantii in procesul de dobandire de competente care sa ii ajute in dezvoltarea lor personala dar si cresterea gradului de angajabilitate pe piata fortei de munca europene. Pe de alta parte, tinerii localnici vor primi informatii despre Serviciul European de Voluntariat si astfel va creste constiinta si intelegerea acestora fata de alte culturi, alte tari si oportunitatile pe care le au. Implicarea tinerilor voluntari in activitati de protectia mediului si in mod specific activitatile de plantare caree vor fi realizate vor servi locuitorilor din orasul Zagorje pentru multi ani de acum inainte.

Proiectul va implica 2 tineri voluntari din Romania alaturi de alti 9 voluntari provenind din Bulgaria, Finlanda, Macedonia, Ungaria si Turcia.

Sarcinile voluntarilor:

– construirea si amplasara a 10 grinzi/tarusi pentru fixarea plantelor, implicarea in procesul de pregatire a tarusilor, plantare si intretinere al plantelor in toate etapele
– activitati agro-ecologice si de protectia mediului, de plantare, crestere si ingrijire a plantelor din gradina centrului de tineret (pregatirea pamantului, randurile pentru plantare, semanarea primelor seminte etc.)
– activitati de plantare, crestere si ingrijire a plantelor in parcul din Zagorje
– activitati culturale si culinare impreuna cu elevii ciclului gimnazial al scolii din Zagorje (schimb de experienta cu privire la culturi, tari si elemente culinare)
– vizitarea unor proiecte de antreprenoriat locale sau din regiune, consultarea unor bune practici in domeniu
– prezentarea programului Erasmus+, a proiectului si a oportunitatii de voluntariat prin Serviciul European de Voluntariat, prezentarea culturii si a artei culinare din tara de provenienta in cadrul a doua evenimente publice ce urmeaza a se desfasura in spatiul outdoor
– realizarea si publicarea unui profil social si a unei retele pe parcursul proiectului in vederea promovarii activitatilor desfasurate
– activitati de creare de articole si realizarea unui mic blog, captarea de materiale audio-video si fotografii, redactarea de articole pentru publicatia regionala EVS Annex.

Criterii de selectie:

– persoane de incredere cu motivatie specifica pentru proiectul si activitatile descrise
– tineri interesati de desfasurarea de activitati manuale, in mediul outdoor; tineri flexibili in ceea ce priveste orele de lucru si care inteleg ca desfasurarea activitatilor depinde de conditiile meteorologice, uneori
– interes pentru activitati de protectia mediului, din sfera artei si culturii si a jurnalismului
– tineri motivati care alaturi de mentorul lor vor fi interesati de validarea experientelor de invatarea, de aspectele ce pot fi dobandite pe parcursul proiectului si vor utiliza instrument de certificare in acest sens (YouthPass sau altele) pe viitor

Limba de comunicare pe durata proiectului va fi limba engleza. Candidatilor li se solicita cunostinte de baza in aceasta limba. Nu se solicita alte studii sau cunostinte in domeniul de activitate principal al proiectului. In vedera indeplinirii sarcinilor, voluntarii vor beneficia de sprijinul unui facilitator.

Conditii de participare:

 • varsta cuprinsa intre 19 si 26 de ani
 • rezidenta in Romania
 • (daca e cazul) tineri cu oportunitati reduse* (aplicatiile venite din partea tinerilor cu oportunitati reduse vor avea prioritate)

*Tinerii cu oportunitati reduse sunt tineri dezavantajati fata de altii, datorita unor situatii sau obstacole mentionate in lista ne-exhaustiva de mai jos. In anumite contexte, astfel de situatii sau obstacole blocheaza accesul efectiv al tinerilor la educatie formala si non-formala, mobilitate si participare transnatională, cetatenie activa, incurajare si includere in societate in ansamblu.

 • Obstacole sociale: tineri discriminati pe motive de gen, etnie, religie, orientare sexuala, dizabilitati etc.; tineri cu abilitati sociale limitate sau comportamente anti-sociale sau riscante din punct de vedere sexual; tineri in situatii precare; (fosti) condamnati, (fosti) consumatori in exces de droguri sau alcool; parinti tineri si/sau singuri; orfani; tineri din familii dezorganizate.
 • Obstacole economice: tineri cu un standard redus de trai, venituri scazute, dependenta de sistemul de asigurari sociale; in situatie de somaj pe termen lung sau saracie; tineri fara adapost, cu datorii sau probleme financiare.
 • Dizabilitati: tineri cu dizabilitati mintale (intelectuale, cognitive, de invatare), fizice, senzoriale sau de alt fel.
 • Dificultati educationale: tineri cu dificultati de invatare; tineri care s-au retras din sistemul de invatamant formal; persoane cu calificari inferioare; tineri cu rezultate scolare slabe.
 • Diferente culturale: tineri imigranti sau refugiati, ori descendenti ai unor familii imigranti sau refugiati; tineri apartinand unei minoritati nationale sau etnice; tineri cu probleme de adaptare lingvistica si includere culturala.
 • Probleme de sanatate: tineri cu probleme cronice de sanatate; tineri cu probleme de sanatate mintala.
 • Obstacole geografice: tineri din zone izolate sau rurale; tineri locuind pe insule mici sau in regiuni periferice; tineri din zone urbane cu probleme; tineri din zone cu servicii deficitare (transport public limitat, facilitati reduse, sate abandonate).

In cadrul proiectului, voluntarii vor beneficia de urmatoarele facilitati:

 • pregatire, formare si integrare
 • transport international
 • cazare
 • masa/bani de masa
 • bani de buzunar
 • transport local (pentru desfasurarea activitatilor, daca e cazul)
 • asigurare medicala
 • acces la activitati si resurse
 • recunoasterea rezultatelor invatarii prin eliberarea unui certificat YouthPass

Documente necesare pentru aplicare:

Curriculum Vitae
Formular de aplicare

Va rugam sa descarcati documentele, sa le completati in lb. engleza si sa le trimiteti la urmatoarea adresa de e-mail: evs@zury.org pana la data de 14.01.2015.

Va multumim!

***

Alte aspecte de avut in vedere de catre cei interesati:

 • selectia se va realiza de catre reprezentantii Asociatiei ZURY impreuna cu reprezentantii organizatiei Zagorje Youth Center din Slovenia, de aceea va rugam sa completati documentele de aplicare in limba engleza;
 • exista 2 locuri disponibile, astfel o atentie deosebita va fi acordata echilibrului de gen, si anume selectiei a unui voluntar de gen masculin si unui voluntar de gen feminin;
 • unul dintre voluntarii ce urmeaza a fi selectionati va participa in urma unei motivatii prezentate ulterior la Vizita de Planificare in Avans a proiectului ce urmeaza a fi organizata in perioada 17.02.2015 – 19.02.2015 in Zagorje, Slovenia alaturi de coordonatorul din Romania;
 • voluntarii final selectionati vor avea obligatia sa participe la o sesiune de formare inainte de plecare – Pre Departure Training organizata de catre Asociatia ZURY pe parcursul a 1-2 zile la sediul asociatiei sau in mediul virtual, in functie de posibilitati;
 • prioritate vor avea candidaturile tinerilor care nu au participat pana in acest moment intr-un proiect similar (Serviciul European de Voluntariat);
 • voluntarii selectionati in cadrul acestui proiect vor mai avea posibilitatea sa participe pe viitor intr-un alt proiect similar (KA 1 – Serviciul European de Voluntariat) pe o durata mai lunga de 1 luna, dar care sa nu depaseasca 11 luni.