1

Update 13/01/2015: Termenul limita pentru aplicatii se reactualizeaza pana la data de 18.01.2015. Proiectul va fi redepus spre evaluare la urmatorul termen limita: 04.02.2015, datorita neaprobarii lui la termenul 01.10.2014 pe fondul lipsei fondurilor alocate proiectelor cu tari partenere din vecinatate. Candidaturile venite din partea persoanelor de sex masculin sunt incurajate in mod special!

Asociatia ZURY din Timisoara, in parteneriat cu Asociatia AJMEC din Tunisia desfasoara proiectul “Revive”, un proiect de mobilitati pentru tineret (KA 1 – Serviciul European de Voluntariat) din cadrul noului program Erasmus+. In cadrul proiectului, Asociatia ZURY va trimite 16 tineri romani (in cadrul a 4 stagii de cate 4 voluntari), care vor participa intr-un stagiu de voluntariat de 2 luni de zile fiecare. Cei interesati sa aplice sunt rugati sa consulte detaliile specifice ale proiectului, mai jos.

Titlul proiectului: “Revive”
Organizatii gazda: Asociatia AJMEC/Asociatia One Step Forward – Tunisia
Organizatia de trimitere: Asociatia ZURY – Romania
Perioada (orientativa) stagiilor de voluntariat: 01.09.2015 – 31.10.2015; 01.11.2015 – 31.12.2015; 01.01.2016 – 29.02.2016, 01.03.2016 – 30.04.2016
Locuri vacante: 16 (din care 4-8 locuri pentru tineri cu oportunitati reduse)
Locatie: Sousse si Akouda, Tunisia
Termen limita pentru aplicatii: 18.01.2015

Tematica proiectului:

Proiectul se adreseaza problematicii violentei domestice, problema ce afecteaza toate clasele sociale ale Tunisiei contemporane, constituind o incalcare a drepturilor omului si a dreptului la libertate al femeilor. Cauzele violentei domestice in Tunisia sunt multiple. Pe de o parte, exista ideea de inferioritate a femeii si de suprematie a barbatului, indusa de cultura islamica, dependenta femeii de barbat si rolul de conducere al acestuia in familie, iar pe de alta parte sta gradul scazut de educatie si angajabilitate al femeilor intr-un loc de munca, precum si necunoasterea drepturilor omului, ale femeii si copilului.

OBIECTIVE SPECIFICE:

1. Identificarea a 3 cauze/factori principali ai violentei domestice din regiunea central-estica (Sousse si com. invecinata Akouda) intr-o perioada de 2 luni
2. Cresterea nivelului de informare si constientizare a 300 de tineri si locuitori din regiunea central-estica cu privire la efectele negative ale violentei domestice pe parcursul a 4 luni de zile;
3. Cresterea nivelului de informare cu privire la drepturilor omului si copiilor in familie si societate in randul a 300 de beneficiari (tineri si alte categorii) din comunitatile vizate pe parcursul proiectului;
4. Imbunatatirea stilului/abilitatilor de viata a 20 de persoane, victime ale violentei domestice si membri ai familiilor acestora din comunitatile identificate

Programul (estimativ al) activitatilor voluntarilor:

A. Stagiul I – 4 voluntari (perioada 01.09.2015 – 31.10.2015) – nevoia identificarii fenomenului de violenta domestica. Activitati principale:

– 4 vizite de studiu la organizatii si centre de protectie a drepturilor omului si a victimelor violentei domestice sau structuri active in domeniul violentei domestice. Voluntarii vor informa aceste organizatii despre activitatile pe care intentioneaza sa le desfasoare in cadrul proiectului si vor cauta forme de colaborare cu acestea pentru identificarea de solutii si directii de actiune comune precum si pentru a intelege contextul local. De asemenea, vor realiza planul de actiune, in colaborare cu organizatiile partenere. (luna 1)

– 2 campanii de cercetare cu privire la fenomenul violentei domestice in cele 2 comunitati: Sousse si Akouda (luna 2). Voluntarii vor aduna interviuri cu victimele afectate (2 din fiecare comunitate) si cu reprezentanti ai autoritatilor locale si de invatamant – scoli (2 din fiecare comunitate). In urma activitatilor de cercetare, voluntarii vor realiza un raport-brosura, pentru a face cunoscuta povestea victimelor violentei si a face vocea lor auzita.

B. Stagiul II – 4 voluntari (perioada 01.11.2015 – 31.12.2015) – nevoia de prevenire a fenomenului de violenta domestica. Activitati principale:

– 2 campanii de informare cu privire la efectele negative ale violentei domestice si prezentare a drepturilor omului in ambele comunitati. Pe baza raportului si a brosurii intocmite in urma activitatilor de cercetare, voluntarii vor organiza cate o campanie de informare in fiecare comunitate in randul a unui nr. total de 300 de beneficiari, promovand drepturile omului, ale femeii si copilului, in scopul stoparii violentei domestice. (luna 1)

– realizarea si distribuirea de afise si pliante de promov. si org. unei manifestatii (incluz. 1 dezbatere publica si 1 flash mob) pt. drepturile femeilor (luna 2)

C. Stagiul III si IV – 4 voluntari/stagiu (perioadele 01.01.2016 – 29.02.2016, 01.03.2016 – 30.04.2016) – nevoia de reintegrare in societate a victimelor si familiilor afectate de violenta domestica. Activitati principale:

– 8 ateliere de lucru (4 in fiecare din cele 2 comunitati) cu victimele abuzate si familiile acestora – 20 de pers. , in scopul oferirii de sprijin pentru redobandirea increderii in sine (luna 1); va fi vizata tematica dezvoltarii personale si deprinderii unor abilitati/competente (sociale, civice, lingvistice, antreprenoriale etc.)

– activitati educative cu caracter non-formal (jocuri de socializare, activitati creative si sportive etc.), cu 20 de tineri, copii si familii afectate de violenta domestica (luna 2)

Conditii de participare:

 • varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani
 • rezidenta in Romania
 • tineri cu oportunitati reduse* (intre 25%-50% din numarul total de participanti selectionati vor fi tineri cu oportunitati reduse)

*Tinerii cu oportunitati reduse sunt tineri dezavantajati fata de altii, datorita unor situatii sau obstacole mentionate in lista ne-exhaustiva de mai jos. In anumite contexte, astfel de situatii sau obstacole blocheaza accesul efectiv al tinerilor la educatie formala si non-formala, mobilitate si participare transnatională, cetatenie activa, incurajare si includere in societate in ansamblu.

 • Obstacole sociale: tineri discriminati pe motive de gen, etnie, religie, orientare sexuala, dizabilitati etc.; tineri cu abilitati sociale limitate sau comportamente anti-sociale sau riscante din punct de vedere sexual; tineri in situatii precare; (fosti) condamnati, (fosti) consumatori in exces de droguri sau alcool; parinti tineri si/sau singuri; orfani; tineri din familii dezorganizate.
 • Obstacole economice: tineri cu un standard redus de trai, venituri scazute, dependenta de sistemul de asigurari sociale; in situatie de somaj pe termen lung sau saracie; tineri fara adapost, cu datorii sau probleme financiare.
 • Dizabilitati: tineri cu dizabilitati mintale (intelectuale, cognitive, de invatare), fizice, senzoriale sau de alt fel.
 • Dificultati educationale: tineri cu dificultati de invatare; tineri care s-au retras din sistemul de invatamant formal; persoane cu calificari inferioare; tineri cu rezultate scolare slabe.
 • Diferente culturale: tineri imigranti sau refugiati, ori descendenti ai unor familii imigranti sau refugiati; tineri apartinand unei minoritati nationale sau etnice; tineri cu probleme de adaptare lingvistica si includere culturala.
 • Probleme de sanatate: tineri cu probleme cronice de sanatate; tineri cu probleme de sanatate mintala.
 • Obstacole geografice: tineri din zone izolate sau rurale; tineri locuind pe insule mici sau in regiuni periferice; tineri din zone urbane cu probleme; tineri din zone cu servicii deficitare (transport public limitat, facilitati reduse, sate abandonate).

Profilul voluntarului:

 • motivatie si interes pentru activitatile proiectului si pentru activitati de voluntariat;
 • angajament in activitatile proiectului si in respectarea regulilor organizatiilor promotoare;
 • atitudine proactiva, spirit de initiativa si de echipa;
 • dorinta de invatare si deprindere de noi abilitati, de crestere si dezvoltare personala;
 • dorinta de a experimenta lucruri noi;
 • flexibilitate, capacitate de adaptare la un alt mediu si o alta cultura;
 • toleranta pentru ideile celorlalti, intelegerea diversitatii
 • deschidere spre invatare de la ceilalti si dorinta de a impartasi propriile cunostinte.

In cadrul proiectului, voluntarii vor beneficia de urmatoarele facilitati:

 • pregatire, formare si integrare
 • transport international
 • cazare
 • masa/bani de masa
 • cursuri de limba straina
 • bani de buzunar
 • transport local (pentru desfasurarea activitatilor, daca e cazul)
 • asigurare medicala
 • acces la activitati si resurse
 • recunoasterea rezultatelor invatarii prin eliberarea unui certificat YouthPass

Documente necesare pentru aplicare:

Curriculum Vitae
Formular de aplicare

Va rugam sa descarcati documentele, sa le completati in lb. engleza si sa le trimiteti la urmatoarea adresa de e-mail: evs@zury.org pana la data de 18.01.2015. Va rugam, de asemenea, sa mentionati daca aveti vreo preferinta cu privire la perioada de implicare, in functie de stagiile propuse.

Candidatii pre-selectionati in urma transmiterii acestor documente vor fi anuntati si vor fi invitati sa participe in etapa finala de selectie. Candidatii pre-selectionati in etapa de recrutare anterioara (oct 2014) si care si-au manifestat in continuare interesul pentru proiect prin transmiterea unui e-mail de confirmare pe adresa de e-mail: evs@zury.org nu mai sunt nevoiti sa retrimita aplicatia.

Va multumim!

***

Alte aspecte de avut in vedere de catre cei interesati:

 • proiectul va fi redepus spre aprobare catre Agentia Nationala din Romania la termenul limita 04.02.2015, datorita neaprobarii lui la termenul 01.10.2014 pe fondul lipsei fondurilor disponibile pentru proiecte cu tari partenere din vecinatate;
 • selectia se va realiza de catre reprezentantii Asociatiei ZURY impreuna cu reprezentantii Asociatiei AJMEC/One Step Forward din Tunisia, de aceea va rugam sa completati documentele de aplicare in limba engleza;
 • exista 16 locuri disponibile, astfel o atentie deosebita va fi acordata echilibrului de gen, si anume selectiei a 8 voluntari baiati si 8 fete (preferabil, cate 2 in fiecare din cele 4 stagii);
 • voluntarii care vor fi pre-selectionati ca urmare a acestei etape vor avea posibilitatea ca in masura in care proiectul va fi aprobat sa participe la o etapa finala de selectie care va consta intr-un interviu si anumite probe practice si care se va desfasura la Timisoara; costurile pentru participarea la aceasta ultima etapa de selectie vor fi acoperite in totalitate de catre fiecare participant/candidat in parte.
 • voluntarii final selectionati vor avea obligatia sa participe la o sesiune de formare inainte de plecare – Pre Departure Training organizata de catre Asociatia ZURY pe parcursul a 1-2 zile;
 • prioritate vor avea candidaturile tinerilor care nu au participat pana in acest moment intr-un proiect similar (Serviciul European de Voluntariat);
 • voluntarii selectionati in cadrul acestui proiect vor mai avea posibilitatea sa participe pe viitor intr-un alt proiect similar (KA 1 – Serviciul European de Voluntariat) pe o durata mai lunga de 2 luni de zile, dar care sa nu depaseasca 10 luni.