jesua-anna-alex2

Asociatia ZURY a implementat in perioada februarie 2017 – ianuarie 2019, pe parcursul a 2 ani, proiectul <Step Up. Build your career.> al carui scop a fost acela de a ajuta la diminuarea ratei somajului in randul tinerilor europeni in special cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani si la sporirea gradului lor de angajabilitate prin investirea directa in capacitatile lor, urmarind in acelasi timp accelerarea dezvoltarii lor personale.

In cadrul acestui proiect Asociatia ZURY a gazduit in Timisoara si Arad un numar total de 10 voluntari straini din Franta, Italia, Spania, Germania, Lituania si Grecia prin programul Erasmus+ ce s-au implicat in contextul unor stagii de voluntariat cu o durata intre 2 si 7 luni, fiecare.

Dintre activitatile si rezultatele atinse pe parcursul proiectului amintim:

  • organizarea a numeroase ateliere de limba si cultura specifice tarilor native ale voluntarilor avand beneficiari un numar total de 745 de tineri locali; in cadrul acestor ateliere, voluntarii i-au invatat pe tinerii locali despre limba si cultura lor, despre traditii, obiceiuri si stiluri de viata, punand totodata si bazele comunicarii intr-o noua limba straina pentru participantii locali.
  • desfasurarea mai multor ateliere educationale non-formale vizand urmatoarele tematici: comunicarea, creativitatea, dezvoltarea sustenabila/protectia mediului si un stil de viata sanatos pentru 508 tineri elevi si copii din ambele comunitati gazda;
  • implementarea a 5 campanii/sesiuni de informare cu privire la oportunitati de dezvoltare personala si profesionala la nivel european pentru 334 de tineri beneficiari locali si elevi/studenti;
  • desfasurarea mai multor sesiuni de promovare a programului Erasmus+ si in mod specific a Serviciului European de Voluntariat in randul unui numar total de 104 tineri beneficiari atat din Arad cat si din Timisoara;
  • sprijinirea organizarii festivalului “ISWinT” (International Student Week in Timisoara), voluntarii beneficiind astfel de participarea la activitatile pregatite pentru intreaga echipa, dobandind la randul lor competente sociale si civice, si exersandu-si gandirea critica (capacitatea de a evalua obiectiv o opinie, avand in vedere lucrurile practice si experienta)
  • implementarea unor mici proiecte de tip -initiative personale-, cum ar fi ateliere de lucru pe teme ca: muzica electronica, jocurile de societate sau arta si creativitatea.
  • realizarea si diseminarea unei brosuri continand testimoniale, articole si ganduri cu privire la experientele voluntarilor straini de pe parcursul stagiilor lor de voluntariat in Romania
  • planificarea si organizarea a 2 seri interculturale si a altor 2 evenimente de diseminare si valorizare a rezultatelor proiectului, in contextul carora voluntarii si-au impartasit experienta avuta in Romania cu cei prezenti, au prezentat materiale de la activitatile desfasurate precum si rezultatele atinse, au schimbat pareri cu participantii, au pregatit gustari traditionale, si fie si-au prezentat tara localnicilor fie au impartasit celorlalti imaginea lor despre Romania

Atat pe parcursul proiectului cat si spre finalul acestuia, voluntarii implicati au conceput si diseminat mai multe materiale foto si articole, precum si un documentar final in vederea sustinerii activitatilor derulate si a prezentarii rezultatelor proiectului. Mai multe detalii despre proiect si rezultatele acestuia, precum si fotografii si alte materiale reprezentative de la activitati gasiti accesand pagina oficiala a organizatiei de pe reteaua sociala Facebook (ZURY Association) sau accesand website-ul organizatiei coordonatoare (www.zury.org).

Proiectul <Step up. Build your career.> a fost finanţat de Comisia Europeană prin intermediul programului Erasmus+ (Acţiunea Cheie 1 – Mobilităţi ale tinerilor şi lucrătorilor de tineret – Serviciul European de Voluntariat) şi implementat de către Asociaţia ZURY pe parcursul a 2 ani. In cadrul proiectului, Asociaţia ZURY a colaborat cu alte organizaţii partenere din 6 ţări: NGO “Actio Catholica Patria” (Lituania), Jugendwerk der AWO Württemberg (Germania), Youth In Advance 18 (Grecia), Centre Régional Information Jeunesse Limousin (Franta), Jump in Associazione Culturale (Italia) şi Asociacion Juvenil Intercambia (Spania).

In vederea desfasurarii activitatilor la nivel local, Asociatia ZURY a colaborat cu mai multe organizatii si institutii atat din Arad, cat si din Timisoara carora le multumeste pe aceasta cale pentru intreaga implicare. Printre acestea se numara: ISJ Arad, Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara (DDAC) Arad prin intermediul Complexului “Curcubeu”, Colegiul National “Preparandia – Dimitrie Tichindeal” Arad, Liceul Teologic Baptist “Alexa Popovici” Arad, Liceul National de Informatica Arad, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Arad, Colegiul Economic Arad, Scoala Gimnaziala “Iosif Moldovan” Arad, Colegiul Tehnic “Emanuil Ungureanu” Timisoara, Colegiul Tehnic “I. C. Bratianu” Timisoara, Liceul Teoretic Jean Louis Calderon Timisoara, Scoala Gimnaziala Sinmihaiu Roman Timisoara.